Start Noodweer 1997
Enkele foto's uit de oude doos.
noodweer op de markt in Rotterdam Centrum 1997
Storm Centrummarkt zaterdag 7 juni 1997
De dag begon mooi net als andere marktdagen. Op het nieuws werd halverwege de ochtend  medegedeeld dat erin de middag vanuit Frankrijk extra windstoten tot een lichte storm werden verwacht. Dat het uiteindelijk een echte zware storm werd had niemand verwacht zo snel ging het allemaal.
Zeilen en planken en handel vlogen door de lucht in de Hoogstraat en op de Binnenrotte .Overal brak volop paniek uit. Mensen lagen op de grond en kooplieden hingen aan hun kraam om die op de grond te houden. Een dergelijke storm had men de afgelopen eeuw niet meer meegemaakt, heel bizar.
Het ergste was dat er mensen waren die kramen plunderden; kleding en schoenen meenamen en zelfs kassa’s plunderden.
Politiewagens werden ingezet om het terrein af te zetten en mensen werden via de geluidsinstallatie van de politiewagens gesommeerd om het marktterrein direct te verlaten. Politieagenten, marktmeesters en personeel van de kramenzetters schoten zoveel mogelijk als ze konden mensen op het marktterrein te hulp. Vervolgens werden mensen die gewond waren door politiewagens naar het ziekenhuis afgevoerd.
Onvoorstelbaar maar ondanks dat er planken en zeilen door de lucht vlogen raakte gelukkig niemand ernstig gewond.
De week erop werd er door de CVAH een advertentie in een landelijke  krant geplaatst om alle gemeentelijke diensten van Rotterdam(Politie, Brandweer, GGD en Dienst Marktwezen) en alle mensen die de betreffende dag meegeholpen hadden te bedanken
Vanaf die periode is er door de burgemeester van Rotterdam bepaald dat de markten in noodsituaties bij storm afgelast kunnen worden door de burgemeester. Dat besluit is vervolgens  gemandateerd aan de directeur Marktwezen. Hiermee wordt oa voorkomen dat de politie aansprakelijk gesteld kan worden. Sinds dat moment zijn de kooplieden bij dagen van hoge windkracht uit veiligheid van zowel de kooplieden als de marktbezoekers verplicht hun kramen te voorzien van spanbanden.
"Get the Flash Player" "to see this gallery."